Vad gör du när du är ledig? Och vad gör du helst när du är ledig? Är det kanske samma sak?
Vår fritid är viktig. Det finns undersökningar som visar att vi värderar fritiden högre än arbetet. Men samtidigt, i verkliga valsituationer väljer vi hellre högre lön än mer fritid.
En del säger att vi paradoxalt nog arbetar mer för att kunna köpa fritid och för att kunna köpa innehåll i vår fria tid.

Än talkoandan då? Finns den kvar, i hur stor utsträckning vill vi arbeta frivilligt när vi inte arbetar för brödfödan?
Kanske lever den och frodas, och ger gratis innehåll i fritiden.

Och kanske alla inte söker innehåll i fritiden, utan en tid fri från innehåll. Eller så söker man snarare umgänge än aktivitet.
Sådant funderar vi i de österbottniska mediehusen på, bland annat.

Därför tänker vi fråga läsarna och lyssnarna.

Frågar man sociologen Kjell Herberts säger han att man troligen var mer tillsammans tidigare, i agrarsamhället, för att man var mer beroende av varandra.

- Men det behöver ju inte betyda att man tyckte om det.

I dag är det en trend att man kan göra saker ensam på fritiden. "Bowling alone" (bowla ensam) är ett amerikanskt uttryck för det.

Men som sagt, kanske vi bara motvilligt umgicks med grannarna på fritiden tidigare. Nu kan vi via internet dela fritiden med vem som helst på andra sidan jordklotet.

- Det har blivit mer individuella val, säger Herberts.

Man ska heller inte glömma att det finns många som nästan inte har något annat än fritid, eller något val. En del kanske är glada pensionärer, andra är tyvärr bara ensamma.

Temat för Finlands 100-årsjubileum är Tillsammans. Vasabladet, Österbottens Tidning, Syd-Österbotten och Yle Österbotten vill nu tillsammans ta reda på vad österbottningen gör av sin fria tid.

- Tillsammans med Yle Österbotten täcker vi de flesta kanaler som finns i Österbotten när det kommer till nyhetsrapportering. Även om vi konkurrerar om nyheter kan vi samarbeta när det gynnar läsarna och österbottningarna, precis som Vasabladet gjort med Pohjalainen, säger Vasabladets chefredaktör Niklas Nyberg.

- Ibland får man mer ut av ett ämne genom samarbete, och rapporteringen når fler.

Det finns även andra orsaker till samarbetet.

- Mediebranschen förändras rekordsnabbt och många upplever att svenskan blir allt mer trängd i Finland. Då är det viktigt att visa att österbottningarna har starka svenska medieaktörer som kan stötta varandra genom samarbete, säger Ulrica Lövdahl, som är chef för Yle Österbotten.

- Samtidigt vill vi uppmärksamma österbottningarna i deras vardag. Därför fokuserar vi på en del av livet som blir allt viktigare, nämligen fritiden.

Det unika samarbetsprojektet kallas "Fri Tid". Det kommer att resultera i artiklar och radioprogram om och med österbottningarna och deras fritid.

- Att samarbeta på ett sätt där österbottningarna aktivt deltar gör det hela än mer givande, säger Niklas Nyberg.

Det aktiva deltagandet tar bland annat formen av en enkät. Gå för allt i världen in på webbenkäten och svara på några frågor. Så tar vi tillsammans fram ny kunskap om hur vi österbottningar har det.

Här kan du svara på enkäten!

Vår enkät

  • Enkäten finns i länken här ovanför.
  • Där finns åtta frågor, en del är öppna, andra har svarsalternativ. Och så frågar vi om en del bakgrundsuppgifter.
  • Kan du tänka dig att berätta mer ser vi gärna att du lämnar dina kontaktuppgifter.
  • Enkäten är kort, vi tajmade och det tog bara fyra minuter att fylla i den.